Rasmus Hylleberg

Folketingskandidat i Roskilde-kredsen

Artikler

Jeg har gennem årene skrevet en del artikler og en enkelt debatbog om unge og demokrati (se nederst på siden). Jeg skriver om dansk og international politik med et liberalt afsæt. Du kan finde nogle af mine artikler her i kronologisk rækkefølge.


SVM-regering: frikvarteret er slut

Roskilde Avis, 21. december 2022

Danmark har fået en ny regering – et spændende nybrud med den mangeårige blokpolitik og langt om længe en mulighed for, at fløjene ikke skal sætte dagsordenen i dansk politik.

Roskilde ser rødt

Roskilde Dagblad, 17. september 2022

Det er ikke titlen på en ny Olsen Banden film, men desværre virkeligheden for Roskildes budget 2023. Borgmester Tomas Breddam (S) har trods forsikring om at søge samarbejde henover midten valgt at satse alt på rødt uden så meget som at forsøge at finde fælles løsninger henover midten med V&K.


Send varmechecken ud i kulden

Roskilde Dagblad, 8. september 2022

De kommende år skal vi tænke os rigtigt godt om, hvis vi vil fastholde et velfærdssamfund, som nyder bred tillid og opbakning hos de fleste af os danskere. Balancerne mellem fællesskabets ansvar og det personlige ansvar er under pres.


Mere frihed fra vugge til krukke 

Roskilde Dagblad, 30. august 2022

Skal vi have et Danmark, hvor Socialdemokraterne skal bestemme over dig og mig lige fra vugge til krukke? Eller skal vi arbejde for at styrke og udvide det frie valg for børn, unge, ældre og gamle? Vi er ikke i tvivl. Et moderne velfærdssamfund skal måles på, at vi giver hinanden større frihed og flere muligheder for at planlægge vores eget liv. 


Minkskandalen 

Sjællandske Medier, 16. august 2022
Minkskandalen kan næppe bære en rigsret, men den bør få politiske konsekvenser på allerhøjeste niveau. Det er godt, vi nu får et folketingsvalg, hvor tilliden til statsministerens ledelse bør være højt på stemmesedlen.

stem roskilde i den gule førertrøje 

Roskilde Avis, 3. august 2022
Folketingsvalget handler også om Roskilde. Vi har brug for at komme med i udbryderfeltet igen efter flere år i hovedfeltet. Her får du et par glimt fra de mest afgørende politiske bjergetaper.


Øget valgfrihed giver bedre velfærd

Kommentar i Berlingske Tidende, 30. juli 2022
Når vi overordnet har en velfungerende offentlig sektor i Danmark, er det, fordi vi samtidig har givet gode muligheder for private skoler, daginstitutioner, plejehjem og hospitaler for at nytænke og udfordre den offentlige sektor. Det har Mette og Pia benyttet sig af - og det skal vi andre også have mulighed for. 

lad os sætte turbo på grøn omstilling med naturgas og atomkraft 

Kommentar i Berlingske Tidende, 14. juli 2022
Det går den forkerte vej med den globale opvarmning og det er en af de største udfordringer at få styr på vores CO2-udslip de næste 10-15 år. Men netop fordi opgaven er kæmpestor har vi brug for alle gode løsninger, der driver udviklingen den rigtige retning.


ja tak til kattegatforbindelsen

Roskilde Dagblade, 24. maj 2022
Der er fordele og ulemper ved en bro, men jeg synes bromodstandernes argumenter er svage og historieløse. Deres "vision" havde aldrig skabt infrastrukturen til de arbejdspladser, den velstand og det velfærdssamfund, vi har i dag. Derfor støtter jeg en Kattegatforbindelse. 

rent grundvand rimer på landmand

Sjællandske Medier, 18. maj 2022
Det afgørende, du bør minde dig selv om, hvis du bliver bekymret over landbruget og grundvandet, er følgende: Selv om dansk landbrug har dyrket jorden mere og mere intensivt gennem årtier, har vi stadig noget af verdens bedste drikkevand. Det vil vi også have i fremtiden med den effektive miljøregulering landmændene er underlagt.

Er min ven virkelig folkemorder?

Kronik i Politiken, 23. april 2022
Folkemordet i Rwanda i 1994 ligger mange år tilbage, men retsopgøret er langt fra slut. Konfliktens grusomhed bør ikke få os til sætte barren lavere for de anklageredes retssikkerhed. Min ven sidder på anklagebænken for folkemord i en sag, hvor det danske retssamfund har svigtet.

Krig og velfærd

Sjællandske Medier, 21. marts 2022
Det er bekvemt at lade andre betale for vores frihed, men det er urimeligt at vi som et af verdens rigeste lande ikke i højere grad vil bidrage til at opretholde de internationale spilleregler, som vores frihed og velfærd er helt afhængige af. Friheden har en pris - og vi må hellere komme i gang med at tale om den.

Vi har brug for en dårlig fred

Kronik i Sjællandske Medier, 22. februar 2022
Den tyske general Carl von Clausewitz sagde engang ganske klogt: ”Hvis du ønsker fred, skal du forberede dig på krig." Derfor skal NATO tilbyde Rusland en udstrakt jernnæve i en fløjlshandske, som er tydelig og troværdig. 

Sænk elafgiften

Sjællandske Medier, 25. januar 2022
Staten har tjent mere end 3 mia. kr. på stigende el- og gaspriser. Samtidig har Danmark Europas højeste elafgifter. Derfor skal elafgiften sænkes, så de mange mia. kan komme tilbage i skatteborgernes lommer.

Falsk velfærdsmelodi

Sjællandske Medier, 12. november 2021
Regeringen har spillet ud med en velfærdslov, som skal sikre velfærden i fremtiden. Det er et smart greb, for ganske få danskere er imod, at vi har et velfærdssamfund, hvor vi tager os godt af hinanden. Men selvom det lyder rart, er en velfærdslov noget pjat.

Ældre er gamle nok til at vælge selv

Roskilde Dagblad, 19. oktober 2021
Vi er heldige, at vi har Himmelev Gl. Præstegård i Roskilde - et ud af kun knap 35 friplejehjem i Danmark, og den mulighed fortjener langt flere ældre. Mere frihed og flere valgmuligheder skal også gælde for ældre. 

Tænk hvis du vandt i Lotto

Roskilde Dagblad, 8. oktober 2021
Det var der en borger, der gjorde for nylig i Roskilde, og nu har vi alle sammen chancen for at vinde. Og den gode nyhed er, at det ikke kræver held at vinde i denne runde. Det kræver blot en stemme på Venstre til kommunalvalget!

klimakatastrofer og hockeystave

Kommentar i Sjællandske Medier, 13. august 2021
Hvis verdens fattige skal have samme muligheder som os, er løsningen ikke bilfrie søndage, offentlige vegatardage og andre pjattede klimaforslag. Det kræver forskning, udvikling og investeringer i grønne løsninger, som kan gøre fremtidens vækst bæredygtig.

hvorfor kvæler vi det frie valg

Kommentar i Sjællandske Medier, 14. juli 2021
Uden det frie valg og det private alternativt taber både den offentlige og private sektor - og det gør du og jeg også. Lad os få friheden tilbage.

Flere veje skal føre til roskilde

Roskilde Dagblad, 7. april 2021
Infrastruktur er en livsnerve, og når der er kø på vejene er det, fordi det stadig er bilen, der får hverdagen til at hænge sammen for mange af os. Det kan langt fra løses alene med udbygning af den kollektive trafik.

syrien: Hent børn og mødre hjem

Kommentar i Sjællandske Medier, 25. marts 2021
19 børn og 6 kvinder er ikke en trussel mod Danmarks sikkerhed - men de kan blive en trussel mod det bedste ved os danskere, hvis vi lader dem gøre os mindre og mere frygtsomme, end vi egentlig er.


flygtningelotto

Weekendavisen, 24. november 2017

Resultatet er, at vi efter mere end 20 års tovtrækkeri om udlændingepolitikken har fået det værste af to verdener både for flygtninge/migranter og for os selv, så politikere og desillusionerede vælgere er ved at splitte Europa. Der er brug for et nationalt kompromis, som kan blive foregangseksempel for resten af Europa og som kan sikre rammerne for en udlændingepolitik for det 21. århundrede. 


Privathospitaler sikrer bedre sundhedsvæsen

Kronik i Berlingske Tidende, 7. maj 2014
Formålet med at bruge privathospitaler skal netop være at sikre lighed, højere kvalitet i behandlingen, større patienttilfreds og et billigere sundhedsvæsen. No less. Meget er allerede høstet på den konto, men potentialet er fortsat stort. Desværre blokerer skræmmebillederne fortsat for, at patienterne og samfundet får det bedste ud af privathospitalerne.

GENERATION FUCKED UP

Lørdagsdebat i Politiken, 3. maj 2005 
Min generation er den mest ansvarsløse, navlebeskuende og egocentriske generation, der nogensinde er blevet sat på Moder Jord. Og vi har absolut ingen ambitioner om at tage et samfundsmæssigt ansvar. Sådan lyder opsangen fra den 27-årige cand. mag. Morten Albæk. Du tager fuldstændig fejl. Det er de politiske institutioner, der svigter de unge, og ikke omvendt, svarer den formand for DUF Rasmus Hylleberg. Her krydser de to debattører klinger. 

skru op for alkoholdningerne

Klumme i metroXpress, 25. oktober 2002
Problemet er langt mere alvorligt end til, at det kan slås hen med ungdommelig kådhed. Unges forbrug af alkohol er steget og steget, og danske unge har nu Europa-rekorden som de mest alkoholiserede. 

børn er ikke fluer

Klumme i metroXpress, 6. maj 2002
Der dør 15 i minuttet. Hver dag. Året rundt. Det lyder som om vi taler om fluer, men det handler om verdens børn. Forhåbentlig vil verdens topledere give børnene en ny chance. Økonomisk set har vi sagtens råd – moralsk har vi ikke råd til at lade være. Børn er ikke fluer.

grænsernes tyranni

Klumme i metroXpress, 4. marts 2002
”Intet slaveri kan stå mål med grænsernes” sagde den franske forfatter Victor Hugo for mere end 100 år siden. Og der er ikke meget der tyder på, at det har ændret sig, selvom vi nu skriver det 21. århundrede. 

sænk valgretten

Klumme i metroXpress, 24. september 2001
Det er populært at brokke sig over, at unge ikke gider beskæftige sig med politik og ikke interesserer sig for samfundet – men hvorfor skulle de det, når man samtidig siger, at de ikke er gamle nok til at få indflydelse?

generation fucked up?

I 2005 skrev jeg en debatbog om unge og demokrati med Morten Albæk. 

Du kan låne bogen på biblioteket, men her kan du læse vores første debat i Politiken den 3. maj 2003.