Rasmus Hylleberg

Folketingskandidat i Roskilde-kredsen

SVM-REGERING: FRIKVARTERET ER SLUT

Af Rasmus Hylleberg, byrådsmedlem og folketingskandidat (V)

Danmark har fået en ny regering – et spændende nybrud med den mangeårige blokpolitik og langt om længe en mulighed for, at fløjene ikke skal sætte dagsordenen i dansk politik.

Venstrefløjens frikvarter er slut, som den tidligere socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon fornøjet konstaterede i Børsen. ”Der kan være masser af energi og sjov i et frikvarter, og man kan nyde det voldsomt, mens det varer. Men hvis man tror, at det aldrig bliver alvor – at klokken aldrig ringer ind igen – så tager man grundlæggende fejl”. 

Frikvarteret er også slut for Venstre og resten af blå blok, der forsømte at skabe en positiv vision for Danmark og satsede på, at minkskandalen kunne fælde Mette Frederiksen, men sådan gik det ikke.

Venstre og blå blok fik en ordentlig øretæve, Socialdemokratiet og Mette Frederiksen fik et rigtig flot valg, og der er rødt flertal i Folketinget. Det spinkleste af slagsen heldigvis, og det har både Socialdemokratiet og Venstre taget bestik af – og nu fundet sammen på midten i et fornuftsægteskab med Moderaterne.

Jeg har fuld forståelse for dem, der er dybt forundrede og vrede over, at Venstre efter retorikken i valgkampen, kan gå i regering med Socialdemokratiet. Jeg var selv af den holdning inden valget, at Venstres retorik var alt for firkantet. Ultimative krav er sjældent nyttige eller kloge i politik, og der er altid en dag efter valget.  

Personligt er jeg glad for, at SVM har fundet sammen og lægger mit lod i regeringssamarbejdet. Det er efter min opfattelse bedre at tabe ansigt end at tabe hovedet, som fhv. folketingsformand Erling Olsen engang elegant erkendte efter at have skiftet standpunkt. Det samme har Jakob Ellemann sandet.

Nu er klokken ringet ind for dansk økonomi, velfærd og forsvar, og SVM-regeringen har med regeringsgrundlaget taget et første lovende tilløb til at formulere et fælles projekt, der tager fat om udfordringerne i vores velfærdssamfund, styrker Danmarks internationale engagement og skaber et stærkt grønt alternativ til en fejlslagen rød klima- og energipolitik. 

Mange af de store velfærdsreformer skal gennemføres i kommunerne – og forhåbentlig går det også snart op for vores borgmester her i Roskilde, at det snart bør ringe ind for det røde flertal, som han har bygget sin politik på og lavet budget med for 2023. Det bliver en svær opgave at få budgetterne til at hænge sammen, hvis vi ikke for alvor frisætter vores offentlige medarbejdere, får styrket det frie valg og får mange flere private medspillere til at løfte vores velfærdsopgaver. Det gælder hele vejen fra vores daginstitutioner til vores ældrepleje. Jeg håber, borgmesteren vil lade sig inspirere af regeringen!

Det har kostet en tur ned fra et meget højt træ for Venstre og Jakob Ellemann, som han selv har formuleret det, og selv om regeringstræerne næppe vokser helt ind i himlen, har SVM-regeringen lagt godt fra land. Forhåbentlig kan den udstukne kurs holdes også hvis eller når, der bliver blæsevejr.

Roskilde Avis, 21. december 2022