Rasmus Hylleberg

Folketingskandidat i Roskilde-kredsen

mere frihed fra vugge til krukke

Af Cecilie Vest og Rasmus Hylleberg, hhv. VU formand for Roskilde/Lejre og byrådsmedlem og folketingskandidat i Roskilde (V)

De seneste tre år har været hård kost for børn og unge med en socialdemokratisk regering og en statsminister, der ellers lancerede sig selv som børnenes minister. Men siden er blot fulgt udspil på udspil med forbud, ensretning og styring. 

Tvungne vegetardage i kantinen, forbud mod alkohol på ungdomsuddannelser og et besynderligt forbud mod køb af tobak for alle født efter 2010 var i den fjollede, men relativt uskadelige ende.

Værre var det, at regeringen straks gik til angreb på private vuggestuer og børnehaver, som ikke måtte tjene penge på at levere et godt pasningstilbud til glade børn og tilfredse forældre. Det havde nær lukket en masse populære og velfungerende daginstitutioner på et tidspunkt, hvor vi har mangel på pædagoger, men det kunne regeringen heldigvis ikke finde flertal for. 

Regeringen ville også gøre det dyrere at vælge et alternativ til folkeskolen, selvom Mette Frederiksen selv har haft glæde af friskoler til hendes egne børn. Vi skal have en stærk folkeskole, men den skal være et attraktivt tilvalg, fordi din folkeskole gør det godt. Det skal ikke gøres dyrere eller sværere at træffe det skolevalg, der er det rigtige for dine børn. 

Senest har regeringen besluttet at tvinge universitetsstuderende ud i provinsen og vil fordele gymnasieelever alene ud fra deres forældres indkomst. Hvis det ikke bliver ændret, vil langt færre unge allerede til næste år komme ind på deres foretrukne gymnasium. 

Det kommer også til at ramme gymnasierne her i Roskilde, som ifølge regeringens planer skal have betydeligt færre elever over de kommende år. Det vil helt sikkert få færre unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse, og vi har brug for det stik modsatte. Flere skal med i uddannelsesfællesskabet.

Her i Roskilde, som i mange andre kommuner, har gymnasierne over tid udviklet unikke profiler og specialiseret sig på forskellige områder. Det er vigtigt, at de unges gymnasium vælges ud fra, hvad der passer bedst til deres ønsker og interesser og ikke, hvad der passer bedst ind i regeringens kasseløsninger.

Derfor er det kommende folketingsvalg vigtigt. Skal vi have et Danmark, hvor Socialdemokraterne skal bestemme over dig og mig lige fra vugge til krukke? Eller skal vi arbejde for at styrke og udvide det frie valg for børn, unge, ældre og gamle?

Vi er ikke i tvivl. Et moderne velfærdssamfund skal måles på, at vi giver hinanden større frihed og flere muligheder for at planlægge vores eget liv. Tre år med en socialdemokratisk regering har løftet os et stort skridt baglæns. Det er tid til forandring.

Roskilde Dagblad, 30. august 2022